Bu Blogda Ara

26 Kasım 2011 Cumartesi

EKO-YAPI Projesi

EKO-YAPI, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü'nde yer alan, Araştırma ve Eğitim Merkezi olarak kullanılacak bir yeşil bina örneği. Tasarımı Has Mimarlığa ait ve fakat ekolojik binalar konusunda dünyaca ünlü mimar Ken Yeang ile birlikte çalışılmış. Binada 1 adet çok amaçlı salon, çalışma odaları, kütüphane ve 2 adet laboratuvar planlanmış.


Neden sürdürülebilir mimari örneği olduğuna bakalım;

1. Binada ısıtma ve soğutma grubu yok. Isıtma ve soğutma havayla yapılıyor. Temiz hava toprak altına gömülü kanallardan (earth-tube) geçirilerek, atik havayla birlikte  eşanjörden geçiyor. Hem atık hava ile hem de toprak altından geçerken kısmen iklimlendirmesi yapılan hava, ısı pompasından geçerek kanallar vasıtasıyla ortama veriliyor. Isı pompası binanın yakınındaki gölete yerleştirilen serpantinler vasıtasıyla suyun ısısından faydalanarak hem ısıtma hem de soğutma yapabiliyor. Bu arada binada bir de kış bahçesi var.

2. Yağmur suyu çatı yüzeyinden yeraltındaki bir depoda toplanarak sulama ve rezervuarlarda kullanılıyor. Islak hacimlerde su tasarrufu için uygun armatür ve rezervuarlar düşünülmüş.

3. Bina için gerekli enejiyi üretmesi amacıyla çatıya PV (photovoltaics) paneller ve düşey rüzgar türbini yerleştirilmiş. Armatürler kompakt fluoresan ampullerden seçilmiş.

4. Bina engelliler açısından ulaşılabilir ve de bisikletle ulaşımı destekler nitelikte tasarlanmış. Arazinin doğal yapısını bozmamak için araç yaklaşımı sınırlandırılmış. Araç ve yaya yolları hafriyat esnasında çıkan taş kırıkları ve bitki kökleriyle kaplanmış. Böylece doğal drenajın korunması amaçlanmış.

5. Enerji korunumu açısından bina yalıtımı çok iyi olacak şekilde tasarlanmış. Doğramalar ahşap, camlar yalıtımlı çift camlı olarak düşünülmüş. Bina kabuğu yüksek yalıtımlı ve hava geçirimsiz tasarlandığı için iç mekan malzemeleri düşük organik uçucu değerlerine sahip ürünlerden seçilmis.

6. Mümkün olduğunca yenilenebilir ve de yerel malzemeler tercih edilmiş.



Ayşin Sev, "Sürdürülebilir Mimarlık"

1 yorum :