Bu Blogda Ara

13 Şubat 2012 Pazartesi

Sürdürülebilir Bir Çöl Evi, California, A.B.D.


Binanın sahipleri sürdürülebilir malzemeler ve enerji tasarruflu özellikleri olan yapı yapmaya hazır olduklarını söyledikten sonra mimarlar, mevsimler boyunca rüzgarın yönünün ve güneşin açılarının sebebi olarak yapıyı yönlendirirler. Sonra özerk özellikleri ile yapıyı çalıştırırlar.  

Bu biyonik evler bazen çarpıcı bir fiyata erişebilirler (Fakat böyle olmak zorunda değildir) ve deposuz su ısıtıcıları, fotovoltaik güneş panelleri ve enerji tasarruflu aydınlatma gibi eko-bilinçli özellikleri aracılığıyla kullanım maliyetlerini azaltırlar. 


Çölde yaşamın zor olması, çevrede yeterince yeşillik olmayışı ve çok yüksek sıcaklığa maruz kalma kesinlikle 'evim güzel evim' dışındaki bütün sevimliliği uzaklaştırabiliyor. Mimar Lloyd Russell bu projeyle modern mimari ile çöl yaşamını birleştirmiş. Ev sahiplerinin konfor gereksinimlerine cevap verecek bir çöl evi inşaatı görevini üstlenmiş. California'da Pioneertown'ın kalbinde inşa edilen bu proje "üst düzey çöl evi" olarak adlandırılmış. Bu basit ve sürdürülebilir çöl evi, yeni stil çiftlik evinin yaşam biçimini alan bir çekirdek aile konutudur. Sürdürülebilir işlevsellik ve stili ile çekirdek aile konutu, minimalist modern mimarlık ile bu ev, deniz seviyesinden 4500 metre yükseklik üzerinde, yerinde inşa edilmiş.  



Projedeki en önemli şey, şık iç yerleşim düzeni veya fantazi cepheler değildir, çelik bir kanopidir. Çarpıcı çelik kanopi evin ana korunağını oluşturuyor, bunun altında da eko-ev şeklini alıyor. Ana yapının üstüne konan bu büyük metal kanopi, evin içindeki ısıyı kontrol etmeye yardımcı oluyor ve üç amaca hizmet ediyor. Bir, gölgelik olarak; iki, güneş ışınlarını yansıtıyor. Gün boyunca kanopi aşırı güneşi dışarda tutuyor ve serin çöl gecelerinde evin çevresinde ılık havanın bir kısmını muhafaza ediyor ve son olarak ana yapının içine serin esinti sağlamak için arasından geçen rüzgara olanak sağlıyor. Böylece  hava sirkülasyonunu ve pasif soğutmayı olanaklı kılıyor. Bunun dışında çelik kanopi dizaynı sert havadan, yağmur gibi sıcak hava iklim ortamlarından evi koruyor ve kar, kanopi ile daha da yumuşatılabilmiş oluyor. 



Ev, paslanmaz oluklu çelik cephe kaplaması ile modern ve geniş açılan camları ön plana çıkarıyor. Bunlar dış mekanı iç mekana kazandırmak ve daha fazla serin iç mekan için geniş kaydırılan camlardır. Tasarım trendi bakımından ev çok basittir. Büyük kapıları ve penceleri sayesinde çok güzel bir açıklığa sahiptir. Bu aslında çölde olmasına rağmen evin içinde havadar bir algı yaratıyor. 


İç mekanlara öncülük eden beton veranda uyumlu, sağlam hissini devam ettiriyor. Bu dolayısıyla eve bır şıklık katıyor.  


Ev geri dönüşümlü materyallerden yapılmış ve  proje ile ilgili en iyi şeylerden biridir. Mimar eskiyi alabilmiş ve yeni birseyler tasarlayabilmiş ve her ikisini de basit, genel olarak şık , fonsiyonel ve elbette çölün ortasında çok konforlu bir ev oluşturmak için kullanmış. 

Mimar düzgün hatları, yapıyı ve yaşam tarzını iyileştiren çeşitli malzemeleri ön plana çıkarımış. Örneğin, parıldamayan metal dış cephe kaplaması, termal kütle gibi davranan beton plak, dışarıdan izole etmek için ve termal kazancı ortadan kaldırmak için ısı kontrol kaplamalı cam (Low-E) kullanmış.  


Dış alanını belirgin bir şekilde çerçeveleyen mimariyle mevcut yüzölçümünden ev daha büyük görünmüş. İç ve dış mekanlar için gri su geri kazanımından faydalanılmış. Evde aynı zamanda daha az gaz tüketen ve geleneksel su ısıtıcısından daha uzun ömürlü olan deposuz bir su ısıtıcısı kullanılmış. 

Özetle binanın özellikleri;

. Gri su gerikazanımı 
. Deposuz su ısıtıcısı 
. Metal dış cephe kaplaması 
. Isı kontrol kaplamalı cam (Low-E) 
. Beton plak 
. Gölgelik yapı 
. Çift sifon tuvaletler 
. Led dış mekan aydınlatması 
. Banyo için yeniden kullanılan galvanizli su depoları

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder