Bu Blogda Ara

29 Ocak 2015 Perşembe

Kladnica Delta Tepesindeki Artı Enerjili Ev, Bulgaristan


Pasif aile evi, Kladnica Köyü yakınlarındaki, Delta Tepesi’nde, Vitosha dağının yumuşak, yeşil yamaçlarında, resimsi bir bölgede konumlanmış.

Tasarımı Studio APXE tarafından gerçekleştirilen projenin, tasarım ekibine göre zorluğu; bu büyük ölçekli, tek-katlı binayı orada yabancı ve lüzumsuz görünmeyecek bir şekilde yeşil peyzaja yerleştirmekmiş. Garaj ve soğuk hizmet yapıları konut bölümünden ayrı hacimlere ayrılmış ve yapılandırılmış. Bu, dış yüzey ısı köprüleri ile birlikte, birçok diğer teknolojik ve enerji tasarrufu sorunlarını çözmüş. Garaj hacmi sokak seviyesinde, kayaya oyulmuş ve ev kısmen onun üzerinde geniş bir şekilde yerleşmiş olarak çözümlenmiş.

Bina hafif, ekolojik taşıyıcılı bir yapı olarak inşa edilmiş. Yalnızca temeller, destek çerçeveler ve garajın çatısı betonarmeden oluşmuş. Geri kalan her şey hafif çelik ve ahşap malzemeden tasarlanmış. Bu yapının ağırlığını hafifletmekle birlikte bütçeyi düşürmüş. Lamine ahşap kiriş ve kolonlu, gömülü güneş korumalı pergola mimari çeperin görünümünü ve elemenlarını oluşturmuş.


Ev, Passivhaus standardına uygun olarak tasarlanmış. Passivhaus Planlama Paket Programı'nda hesaplanan enerji parametreleri aşağıdaki gibidir:

- Özgül ısıtma enerjisi ihtiyacı yıllık 12 kWh/m2’dir;

- Tüm amaçlar için birincil enerji gereksinimi yıllık 38 kWh/m2’dir. Bu yıllık 

120 kWh/m2’lik maksimum izin verilen değerden önemli ölçüde düşüktür. Bu değer, ısı kaynağını bir biokütle ile değiştirerek başarılmış, ki bu da birincil enerji katsayısını azaltması nedeni ile binanın yeşil konseptine bir diğer katkıdır;


- Üfleyici kapı testinden ilk testte n50: 0,13 h-1 ve son testte 0,19 h-1 sonuç ile, mükemmel hava geçirmezlik düzeyi. (Bir pasif ev için gerekli olan 0,6 h-1 altında tatmin edici bir sonuca ulaşmak üzere, inşaat sırasında binlerce detay tasarlanmış.);

- Evin yazın herhangi bir soğutma ihtiyacı bulunmamaktadır.


Tasarımda mükemmel yalıtım, Passivhaus Planlama Paket Programı hesaplamaları ile optimize edilmiş kompakt büyüklük ve itinalı cam hesabı, güneş koruması, ısı köprülerinin azaltılmış olması veya hiç olmaması, yenilikçi elektrik tesisatı ve aydınlatma ve de sonuncu ve en önemlisi olarak – en yüksek özelliklere sahip ısı geri-kazanımlı bir havalandırma sistemi ile bu sonuçlar elde edilmiş.

Ev yılda tüketeceğinden daha fazla enerji üretecek. Bu da onu sadece pasif değil, bir artı enerjili bina yapmaktadır. Bu, çatıya monte edilmiş olan 12,25 kWp güneş enerjisi panelleri ile sağlanacak. Bunlar evin günlük ev işlerinde kullanılmak için üretilen enerjiyi sağlayan yedekleme sistemini ve de yaz aylarında şebeke üzerinden sağlanacak fazla enerjiyi şarj edecek. Aynı zamanda, temel olarak yazın yüzme havuzunu ısıtacak olan, kışın ise ısıtma sistemine yardımcı olacak olan 12 adet güneş enerjisi kolektörü bulunmaktadır.

İnşaat için tahmini bütçesinin 953 €/m2 civarında olması, ki bu inşaat malzemeleri ve sistemlerinin yüksek kalitesi dikkate alındığında bir diğer başarı olarak görülmüş. İnşaat sırasında, süreçlerin daha iyi yönetimi ile maliyetler optimize edilmiş ve “Passivhaus” standartlarına ulaşmak için ek yatırımlar, genel inşaat maliyetlerinin %5,93’ü olarak, ve de artı-enerji standardı ile pozitif enerji dengesine ulaşmak için genel inşaat maliyetlerinin %9,24’ü olarak hesaplanmış.

Bütün bunların sonucu; sakinlerine keyif ve rahatlık, içeride temiz hava, sorunsuz, çok ucuz ve kolay işletim sağlayan güzel ve rahat bir ev ortaya çıkmış. En gelişmiş uluslararası çevre standartlarına uygun, güvenilir ve gerçekten rahat bir ev.





Kaynak: apxe.eu

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder